sâmbătă, 2 mai 2009

8 ingrediente de evitat in produsele cosmetice

O piele frumoasa reflecta starea buna de sanatate. Primul strat al organismului nostru, pielea, este cel mai expus si cel mai observat de lumea inconjuratoare. El dezvaluie adevarata noastra stare si modul in care ne ingrijim de propria piele.

Totusi, cu toata atentia pe care o acorzi sanatatii pielii, chiar stii ce se afla in produsele pe care le folosesti? Majoritatea produselor pe care le cumparam au nume si cuvinte pe care nu le intelegem. Ca sa puna si un pic de sare pe rana, aceste produse au afisate si femei cu piele superba, ca sa intelegem ca si noi putem arata asa folosind produsul X.

Cunoscuta si sub denumirea de „al treilea rinichi al organismului” deoarece elimina toxinele din sistem, pielea are si functie de absorbtie a substantelor prin foliculii pilosi, lipide si pori. Un exemplu simplu al acestui fapt este folosirea plasturilor cu nicotina, care se aplica in anumite portiuni pe piele si reduc pofta de fumat.

Daca dorinta de fumat poate fi invinsa doar prin aplicarea a cativa plasturi pe piele, gandeste-te cat contribuie intreaga suprafata a pielii la sanatatea organismului tau.

Citeste etichetele si fereste-te de compusii urmatori:

1. Uleiul mineral

Este un derivat de petrol folosit in uleiurile pentru bebelusi si in majoritatea cremelor. Nu este usor absorbit in piele, ci creeaza un film de grasime pe piele care in timp poate duce la uscarea pielii si la iritatii.

Alternativa: uleiuri de jojoba, de masline sau de trandafiri. Ele se absorb usor, hranesc pielea si nu sunt grase.

2. Propilen Glicolul

Unul dintre cei mai folositi emulsifianti, propilen glicolul este un compus derivat din alcoolul propilic si este usor absorbit in piele si scalp. Este componenta principala din lichidul de frana si hidraulic. Lui i se atribuie anomaliile la nivelul ficatului si rinichilor, porii inchisi si cosurile.

Alternativa: glicerina vegetala, care este absorbita usor in piele fara efecte secundare.

3. Lauril sulfat de sodiu

Este un agent sintetic de curatare, care se gaseste in mai toate sampoanele si pastele de dinti comerciale.

Alternativa: poliglucoza sau uleiul de cocos, obtinute prin reactia de saponificare a grasimilor cu sodiu si potasiu. Ele au o actiune mai blanda asupra parului si mediului.

4. Talcul

Este ingredientul principal din pudre, avand o structura si o marime moleculara similara cu aceea a azbestului. Este adesea utilizat pentru igiena bebelusilor in zona genitala, si este banuit ca ar avea de-a face cu cancerul ovarian. Inhalat, talcul este un binecunoscut cancerigen.

Alternativa: pudra de amidon de porumb sau orez.

5. Dietanol-amina (DEA)

Solventii pe baza de DEA, care se folosesc in majoritatea sampoanelor, au rolul de emulsifianti. Studiile au demonstrat ca ingredientele pe baza de DEA produc cancer la animalele de laborator.

Alternativa: glicerina vegetala, folosita in retetele cosmetice de generatii.

6. Copolimerii PVP - VA

Ei sunt folositi in produsele de styling pentru par (acopera parul cu o pelicula tare de film), fiind suspectati ca au efecte carcinogene si produc astm la inhalare.

Alternativa: aloe vera, acacia sunt polimeri naturali care sunt folositi in siguranta de secole.

7. Parfumurile sintetice

In ele se pot gasi pana la 600 de substante chimice diferite, care produc sensibilizare alergica si iritatii.

Alternativa: uleiurile esentiale extrase din flori si plante, care pe langa faptul ca miros bine, au si efect terapeutic asupra corpului, mintii si spiritului.

8. Metil/ Etil/ Propil/ Butil - Parabeni

Sunt folositi ca si conservanti care distrug activitatea enzimatica si bacteriile din produsele cosmetice. Sunt foarte toxici si constituie principala cauza de aparitie a dermatitelor.

Alternativa: extracte de arbore de ceai si lamaie. Ambele sunt antimicrobiene, antifungice si agenti de antioxidare. Ele sunt eficiente atat in cosmeticele pe baza de apa, cat si in cele uleioase si conserva produsul timp de un an sau chiar mai mult.

P.S.: ca sa-ti fie mai usor si comod... inscrie aceste 8 ingridiente in mobilul tau, astfel cind cumperi produse vei putea mereu sa te uiti in lista !!! Succese!!!

Niciun comentariu: